4614 446 (604) 1+

ارتباط با احمد تاج دینی

ضرورت استفاده از اینستاگرام و شبکه های اجتماعی در روانشناسی و روان درمانی

اشتراک گذاری

اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در email

اینستاتراپی نسل جدید روشهای درمانِ آنلاین و جذب مراجع از طریق اینستاگرام و شبکه های اجتماعی

اینستاگرام درمان نیست اما می تواند قسمتی از پروسه درمان باشد.
همه متخصصین معتقدند که اینستاگرام نمی تواند جایگزین درمان باشد اما محلی است که از آن طریق می توان وارد مرحله بعدی درمان شد.
اینستاگرام خصوصاً برای افرادی که ممکن است به چنین اطلاعاتی دسترسی نداشته باشند بسیار مفید است. این افراد می توانند قبل از اینکه پروسه درمان را شروع کنند، از طریق اینستاگرام کمی با روش درمان  آشنا شوند.
به عنوان یک روانشناس می توانید از پلتفرم اینستاگرام برای کاهش ترس از درمان و تصورهای اشتباهی که درباره روشهای درمانی وجود دارد استفاده کنید و نشان دهید روان درمانی و روانکاوی ( و روشهای دیگر درمان) چگونه به بیماران در درک بهتر تعاملات شان با خود و دیگران و دنیای بیرون کمک میکند.
 هدف از پستهای اینستاگرام می تواند تسهیل در قدم برداشتن به مرحله بعد باشد، مثلاً گذاشتن اولین قرار ملاقات با یک روانشناس.
بدین معنی که از طریق اینستاگرام مخاطبین و بیماران با نحوه درمان آشنا شده و در صورت نیاز، برای ملاقات با یک روانشناس قدم بعدی را راحت تر برمیدارند.
اینستاگرام چگونه می‌تواند در کاهش ترس و تصور های غلط کمک کند؟
دلایل بسیار زیادی وجود دارد که مردم درمان را شروع نمی کنند و از آن می‌ترسند، اما اینستاگرام (و شبکه‌های اجتماعی دیگر) می تواند برای مردم فضای امنی باشد که در این فضا مخاطبین بفهمند درمان چیست و درمانگر چه شکلی است. 
به عنوان مثال مردم با دنبال کردن متخصصین در اینستاگرام احساس می کنند که راحت تر می توانند با یک متخصص ارتباط برقرار کند. از طریق پست های اینستاگرام، مراجع می تواند پرسونالیتی و شخصیت درمانگر را حس کرده، میتواند متوجه شود که درمانگر چگونه کار کرده و چگونه فکر میکند، و اگر در طول این مسیر، به این نتیجه برسد که وی قابل اعتماد است بدون شک اولین قرار ملاقات را خواهد گذاشت.
تصاویراینستاگرامی می تواند در مخاطب این حس را ایجاد کند که درمان چگونه می‌تواند آنها را در حل مشکلاتشان یاری دهد. و همانطور که در مثال زیر خواهید دید، این تصاویر می توانند در افکار و رفتار مخاطب تاثیر گذاشته و تغییری ایجاد کند. در حالت ایده آل اینستاگرام میتواند پنجره ای به دنیای درون شخص باز کرده و ترس از شروع درمان را کم کند. ‌
راه های مفید دیگری که می‌توان از اینستاگرام در درمان استفاده کرد 

  • شناسایی نوع درمان و درمانگر مناسب 
  • مطرح کردن سوالاتی که با توجه به آنها متوجه شویم چه زمانی باید به درمانگر مراجعه کنیم
  • شناسایی ایده ها  یا الگوهایی که ممکن است بر زندگی شخص اثر گذار باشد
  • در صورتی که شخصی با پست ها ارتباط برقرار کند، این گونه پست ها می توانند در لحظه نیاز به وی کمک کنند
  • به فرد کمک می‌کند تا با بیان احساسات و گفتگو با خود درباره شروع درمان تصمیم گیری کند
  • ایجاد مکانی که در آن شخص با مفاهیم و اصطلاحاتی که در درمان استفاده میشود آشنا می شود

به عنوان مثال یک بیمار می تواند بعد از دیدن پستی در اینستاگرام درباره unhelpful repetitive behaviors، رفتارهای تکراری نامناسب ، مراجعه به وب سایت شما و مطالعه بیشتر در مورد کارهایی که شما انجام داده اید به این نتیجه برسد که شما می‌توانید به وی کمک کنید.
اینستاگرام چگونه می تواند به درمان کمک کند؟
امروزه بسیاری از مراجعین، درمانگران را از طریق جستجوهای آنلاین پیدا می‌کنند‌. بنابراین می توان چنین گفت که قبل از ملاقات به گونه‌ای با درمانگر ارتباط برقرار کرده اند. اما زمانی که ارتباط دو طرفه برقرار شد، اینستاگرام و شبکه‌های اجتماعی دیگر می‌توانند نقش مفیدی در درمان ایفا کنند.
به عنوان مثال آقای Don به مدت یک سال تحت درمان بود و پست های اینستاگرام درمانگر خود را در یک دوره چند ماهه به طور پیوسته تماشا می کرد. و نکته جالب اینکه  بیمار هرگز به درمانگر نگفت که پست‌های وی را دنبال می‌کند، اما درمانگر از طریق اینستاگرام متوجه شده بود که وی پست ها را می بیند. یک روز این بیمار در مورد زنی که علاقه داشته اما به وی نرسیده است صحبت کرد.
وی گفت که خیلی تحت تاثیر مطالبی که آن خانم در شبکه های اجتماعی پست کرده قرار گرفته است اما به خاطر اینکه فکر می کرد ممکن است آن زن علاقه ای به وی نشان ندهد وی را در شبکه های اجتماعی دنبال نکرد. درمانگر به این نتیجه رسید که آقای Don آن خانم را یک طرفه تحت نظر داشته است و با این دوره احساس امنیت می کرد.
وی با این کار می‌توانست با شخصی وقت بگذراند بدون اینکه ترس از طرد شدن داشته باشد.وی از این رابطه امن یک‌طرفه احساس رضایت می کرد. و در جلسات بعدی درمانگر متوجه شد که مادر این فرد در زندگی شخصی او مداخله بسیاری داشته و با تلفن ها پیام ها و پیام های تلفنی در زندگی شخصی وی مداخله می‌کرد. و همین امر باعث شده بود که این فرد نسبت به مادرش رفتار اجتنابی داشته باشد. و از آنجا که وی می ترسید علاقه مادرش را از دست بدهد توان گفتن حقیقت را نداشت.
درمانگر و مراجع به کمک هم پیامدهای ناشی از این ترس را روشن کردند و مراجع تشخیص داد که دنبال کردن درمانگر در اینستاگرام، امن و قابل کنترل است.
در ادامه کار مشترک، مراجع به اعتماد بیشتری پیدا کرد و قرار ملاقات های بیشتری گذاشت و رابطه درمانی طولانی مدت برقرار شد. 
تجربه‌ای که مراجع از اینستاگرام درمانگر داشت راهی را در جلوی پای او قرار داد که تجربه احساسی را کسب کند که ممکن بود فقط از طریق حضور فیزیکی در دفتر درمانگر کسب نشود.
نسل جدید روشهای درمانِ آنلاین و جذب مراجع از طریق اینستاگرام و شبکه های اجتماعی
به کمک شبکه های اجتماعی می توان به یاری افرادی که توان پرداخت هزینه های درمان را ندارند شتافت و آنها را  پیدا کرد. همه می دانیم که هزینه های درمان کماکان بالا است. در آمریکا تقریبا از هر ۵ نفر، ۱ نفر با بیماری روحی دست و پنجه نرم می کند و در سال ۲۰۱۷ فقط ۴۲% این افراد تحت درمان قرار گرفتند.  برای توجه بیشتر به این موضوع، متخصصین سلامت روان سعی بر ارائه نکات درمانی به صورت آنلاین دارند.
درمانگر ها در اینستاگرام با ارائه مطالبی در مورد، مراقبت از خود، رشد ذهن، سندروم وانمود کردن، مشکل خجالتی بودن و … سعی در آگاه سازی مردم دارند.
اکانتهایی از قبیل  thefatsextherapist, @nedratawwab @the.holistic.psychologist  در اینستاگرام سعی دارند تا حس مثبتی را که باید در دوره درمان بگیرید را در پستهای اینستاگرامیشان نشان دهند. و بهترین مزیت این روش چیست؟ این است که همه توصیه ها مجانی است.
درمان گرهایی که در اینستاگرام فعال هستند معتقدند که اینستاگرام می‌تواند روش خوبی برای پیدا کردن مراجعین جدید باشد.
به عنوان مثال خانم Lisa A. Olivera اکانت اینستاگرامش با نام lisaoliveratherapy@  را در سال 2017 باز کرد و  فقط در یک سال ۱۶۱ هزار فالوور جمع کرد و در حال حاضر تعداد فالورهای وی بیش از 390K است. بنا به گفته خانم Olivera  “در ابتدا پیج اینستاگرامم را فقط از روی سرگرمی و هوس ساختن کردم و مطمئن نبودم به نقطه کنونی خواهد رسید. در آن زمان درمانگرهای زیادی در اینستاگرام فعال نبودند”.
خانم Allyson Dinneen  که مشاور خانواده و ازدواج است، اطلاعات و توصیه‌های دست نویسی را بر روی کاغذ برای ۲۶۰۰۰۰ فالوور خود می نویسد، و مانند خانم ،Olivera ایشان نیز اکانت اینستاگرام خود را در اواخر سال ۲۰۱۷ با نام  notefromyourtherapist@ باز کرد. هدف وی از باز کردن اکانت اینستاگرام این بود که بتواند در یک زمان بر روی افراد بیشتری تاثیر بگذارد.
اینترنت از توصیه های مختلف پر شده است: “این کار را انجام بده”، ” آن کار را انجام بده”، “دیگر این کار را نکن”،  “این کار را بکن” و غیره. همین موضوع باعث شده است مردم به سختی بتوانند با این جملات تکراری و کلیشه ای ارتباط برقرار کنند. با روشی که خانم Dinneen به کار برده است، مردم راحت‌تر می‌توانند در مورد آنچه که می خواهند سر صحبت را باز کنند.
هر دو درمانگر عقیده دارند که اکانت اینستاگرامی نباید جایگزین درمان شود، اما این اکانت ها می توانند کاری کنند که مردم  به خودشان کمک کنند تا حالشان بهتر شود.
“با اینکه اینستاگرام درمان نیست، بیشتر کار درمان در خارج از جلسات درمانی اتفاق می افتد “. جلسات هفتگی درمان فقط بخش کوچکی از کل درمان را شامل می شود، و مابقی زمانی که در اختیار مراجع است به خود وی بستگی دارد که چطور از آن در جهت درمان استفاده کند.
آقای David Marques معتقد است که “پست های خانم Olivera در شرایط سخت به وی کمک کرده است، اما آن شرایط به قدری سخت نبود که نیاز به مشاوره رودررو  و حضوری داشته باشد. مطالبی که خانم Olivera پست می کند دقیقا نکاتی است که درمانگرم به من پیشنهاد می کند. مثلاً درمانگرم به من می گوید اگر استرس دارد باید برای کشیدن نفس عمیق وقت بگذارم و هر زمان در مورد بچه ها و فامیل احساس غرق شدن و ناتوانی کردم، باید برای خود boundary و حریم خصوصی ایجاد کنم.”. و این نکات دقیقاً مطالبی است که خانم Olivera در پستهایش پیشنهاد می‌کند.
هر دو درمانگر، Olivera و Dinneen اکثر زمانشان را با مراجعین صرف می کنند، اما هفته ای ۱۰الی ۱۵  ساعت را برای تولید محتوا، پاسخ‌دادن به کامنت‌ها و خواندن پیغام ها در اکانتشان صرف می کنند. هر دو درمانگر اذعان دارند برای مدت زمانی که در اینستاگرام صرف می کنند باید حد و حریم تعریف کند.
برخی از نکات منفی اینستا تراپی

  • این روش شخصی و Personalize  نیست
  • با توجه به نیازهای هر فرد دوخته نشده است
  • نصایح و نکات ارائه شده کوتاه مدت وShort-term هستند

نکات مثبت اینستاگرام از نظر بیزینسی برای روانشناسان

  • حضور در دنیای دیجیتال
  • برقراری ارتباط بیشتر با مریض

با ارائه ارزش به تدریج بین مریض و روانشناس ارتباط برقرار شده و بعد از چند ویدئو و یا بعد از چند پست می توان به مخاطب سرویسی را ارائه کرد. به عنوان مثال بعد از اینکه یک برنامه لایو در اینستاگرام برگزار شد میتوان در پایان برنامه از مخاطبین درخواست کرد تا در یک سمینار راجع به موضوعی خاص ثبت نام کنند‌.

  • برندسازی Personal Branding
  • تاییدیه اجتماعی
  • افزایش تعداد مراجعین
  • ارسال ترافیک به وبسایت

با ارسال بازدید کننده ها به وب سایت و پر کردن پرسشنامه می توان مردم را در یک فایل خاص و ایمیل مارکتینگ قرار داد و در نهایت آنها را به مشتری همیشگی تبدیل کرد

  • دسترسی به Clientهایی که روانشناس و درمانگر را نمی‌شناسند
  • حضور در شبکه های اجتماعی در واقع نوعی تاییدیه اجتماعی و Social Proof است

امروزه مردم هوشمند عمل می‌کنند و قبل از اینکه خریدی را انجام دهند سراغ شبکه های اجتماعی و گوگل می روند تا ببینند طرف مقابل چقدر  Social Proof دارد سپس سراغ آن شخص رفته خرید کرده و برای مشاوره وقت می گیرند.

  • بررسی عملکرد رقبا و track کردن آنها

یکی از نکات مثبت شبکه‌های اجتماعی این است که می توان مسیر موفقیت رقبا را از همان روز اول ردیابی و دنبال کرد تا ببینیم رقبای موفق از چه تکنیک هایی برای ارائه محتوا، کانت و پست های خود استفاده کرده و چگونه با مخاطبین خود ارتباط برقرار می‌کنند، و در نهایت از این روش های موفق الهام گرفته و در پست‌های خود استفاده کنیم. نیازی نیست که از اول چرخ را اختراع کنیم!! ‌

  • حضور در شبکه های اجتماعی برای روانشناس و درمانگر یک Trust Signal است
  • شبکه های اجتماعی و اینستاگرام بهترین مکان برای شبکه سازی و Networking  است که در آن می توان مجموعه ای ایجاد کرد که اعضای مجموعه با مطالب ارائه شده تعامل به خرج دهند

نتیجه
اینستاگرام می‌تواند منبعی برای پیدا کردن گزینه‌های درمانی مناسب، ارزان و قابل دسترسی باشد. اینستاگرام همچنین می تواند به مردم برای غلبه بر مقاومت و ترس از شروع درمان کمک کند. اینستاگرام و شبکه اجتماعی شخصی میتواند ابزار مناسبی برای روان درمانی باشد تا به کمک آن بفهمید که چگونه ارتباطات یک شخص در شبکه‌های اجتماعی به ارتباطات وی با خود و دنیای اطرافش مربوط است.
در دنیای دیجیتال، درمانگرها در پستهای اینستاگرامی خود، سعی بر فروش سرویس خود را ندارند. بلکه با ارسال پستهای مختلف و هدفدار، کاری میکنند که مخاطب با آنها ارتباط برقرار کرده و اعتماد کنند. کاری میکنند که به روشهای درمانشان فکر کنند. و از این طریق برندسازی میکنند.
اگر درمانگرها صفحه اینستاگرامی داشته باشند که در آن تصاویر، ویدئو، مقاله، اطلاعات با ارزش وجود داشته باشد، مردم به آنها اعتماد پیدا می کنند. پس صفحه اینستاگرام،سفیر و مُبّلِغ درمانگرها در دنیای دیجیتال است.
درمانگر ها تنها کسانی نیستند که از اینستاگرام برای پیدا کردن مخاطبین استفاده می کنند، بلکه پرستارها، پزشکان، دندانپزشکان و حتی اپتومتریست ها به دنبال پیدا کردن فالوورها در اینستاگرام هستند.
عجب پلتفرم فوق‌العاده‌ای !

در خبرنامه شرکت کنید و از آخرین تخفیف ها مطلع شوید

مقالات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اوووپس! نمی توانیم فرم شما را بیابیم.

برای دیدن این دورۀ رایگان

مشخصات خود را وارد کنید

تماس باما